ANTONIO FRUSCELLA se je rodil v Campobassu v Italiji, kjer je diplomiral iz klasične kitare leta 1999. Po diplomi je nadaljeval izobraževanje na konservatoriju “Conservatoire National de Région d'Aubervilliers-La Courneuve” v Franciji, kjer je z odliko  diplomiral leta 2000 pod mentorstvom Alberta Ponce. Na istem konservatoriju je nato opravil tudi podiplomski študij, ki ga je zaključil leta 2002. V tem času je obiskoval tudi mojstrske tečaje pri kitaristih kot so D. Russell, L. Zea, G. Listes, O. Ghiglia. 

Leta 2001 je prejel nagrado “Subinates” za najboljšega študenta na izobraževanju v Mendrisio v Švici. Istega leta ustanovi s pianistom Rania Debsom duo “Debs Fruscella Duo”. Duo je izdal dve plošči, in sicer “Momenti Samai” in “Opus Mixtum”, ki ki ju je uspešno predstavil na koncertih po Evropi, Bližnjem vzhodu in Mehiki.

Je prejemnik nagrad na mnogih italijanskih državnih tekmovanjih (Barletta, Mottola, Recanati, Caramanico, Ortona, Pesacara, Savona), kot tudi prejemnik nagrad na mednarodnih kitarskih tekmovanjih (druga nagrada na Paris Duo Guitar Contest; četrta nagrada na Montélimar Duo Guitar Competition; druga nagrada na tekmovanju J.Rodrigo na “Ecole Normale de Musique de Paris A. Cortot”).

Antonio Fruscella je nastopal kot solist in kot član različnih komornih zasedb na festivalih in koncertih po Italiji, Švici, Franciji, Nemčiji, Avstriji, Belgiji, Nizozemski, Španiji, Portugalski, Poljski, Hrvaški, Makedoniji, kosovem, Rusiji, Združenem kraljestvu, Libanonu, Mehiki, Tajski in Tajvanu. Njegove koncerte so posnele in prenašale televizijske postaje MRT1 (Makedonia), RTK1 (Kosovo) and TV7 Murcia (Španija). Prav tako je izvedel že mnogo mojstrskih tečajev po Italiji in drugod.

Leta 2005 je za založbo  “Alfa Musica” posnel Sonato za kitaro skladatelja Antonia Ruiza Pipó.

Trenutno vodi Conservatoire de Musique et de Théâtre « Gabriel Fauré » v Savigny le Temple v Franciji kot tudi Conservatoire Municipal de musique de Nandy v Nandyju, prav tako pa je od leta 2004 tudi direktor mednarodnega festivala kitare v Campobassu.

Hkrati zaključuje doktorski študij na Univerzi v Aveiru na Portugalskem. Raziskuje predvsem sodobno glasbo z izvedbenega vidika. V okviru svojih raziskav sodeluje z Instituto de Etnomusicologia - Centro de Estudos em Musica e Dança (INET-md) in s Portugalskim glasbenim raziskovalnim in informacijskim centrom (Mic.pt). Za slednjega je objavil popolno revizijo dveh delovnih zvezkov, ki jih je napisal Cândido Lima v letih 2020 in 2021.

Leta 2021 je v sodelovanju z italijansko založbo Sinfonica izdal svojo skladbo za kitaro »Otroški prizori«.


 

PROGRAM

 

Roland Dyens (1955 - 2016) 

Saudade 3 (1980)

I Rituel

II Danse

III Fête et Final

 

Antonio Fruscella (1979) 

SomDoCor (2020)

Vals

Evocation

Danse

 

Agustin Barrios Mangoré (1885 - 1944)

Danza paraguaya 1

Danza paraguaya 2

Danza paraguaya 3

 

Guinga (arr. A. Fruscella) (1950)

Cine Baronesa

Baião de Lacan

Igreja de penha 

Mingus Samba

 

Glasbena šola Krško

Stopite v stik
Kolodvorska ulica 2
8270 Krško
07 48 80 140
info@gs-krsko.si

Uradni podatki

Glasbena šola Krško
Kolodvorska 2
8270 Krško
ID za DDV: 73939641
IBAN: SI56 0110 0600 0031 063 (Podračun UJP Krško)