Novice

Ogled orgel v Ljubljani

14. oktober 2019

V petek, 27. 9. 2019, so se učenci ogel ter njihova učitelja Natalija Mustar Krajnc in Lucijan Cetin odpravili v Ljubljano na ogled orgel.

Pot jih je vodila v Frančiškansko cerkev, Cankarjev dom (Gallusovo dvorano) in Slovensko filharmonijo.

G. Mišo Frelih, ki je skrbnik orgel v Frančiškanski cerkvi in Cankarjevem domu,  je  predstavil zgodovino in nastanek teh orgel, učenci pa so imeli priložnost tudi nanje zaigrati. 

Po poučnih dveh ogledih pa so si še ogledali  in preizkusili orgle v Slovenski filharmoniji.

 

Tekmovanje "Daleki akordi" - Split

22. april 2019

V Splitu je potekalo že 24. tekmovanje "Daleki akordi", ki so se ga letos naši učenci prvič udeležili. Na pot so se podale violinistki in violistka, ki se urijo pod budnim očesom mentorja Luke Dukariča. Lucija Jakhel in Leona Kočevar sta osvojili III. nagrado, Tisa Ljubi pa je prejela priznanje za sodelovanje.

Za vse je bila to nova, pozitivna izkušnja. Ugotovili so, da je tekmovanje na zelo visokem nivoju, a že prvič pustili zelo dober vtis. Verjamemo, da se bodo v Split še vrnili.

Tekmovanje "Woodwind & Brass" - Varaždin

21. april 2019

Naši učenci se redno udeležujejo tekmovanja pihalcev in trobilcev v Varaždinu. Letos so pihala zastopale flavtistki Lina Županc in Ajda Ivanšek ter oboistka Ana Volčanšek. V kategoriji flavta B sta obe osvojili drugo nagrado. Njuna mentorica je Andreja Pšeničnik. Ana pa si je v kategoriji oboa A priigrala I. nagrado. Njena mentorica je Manca Oberstar, na klavirju je vse tri spremljala Estera Cetin

Izjemni pa so bili tudi naši trobentači Blaž Krajnc, Tia Štefanič in Miha Sotošek, ki so vsi osvojili prve nagrade in vsak v svoji kategoriji absolutno tretje mesto. Njihov mentor je Matjaž Kaučič, korepetitor pa Martin Šušteršič.

Vsem udeležencem iskreno čestitamo.

 

Plesno tekmovanje SamoPles Dance Challenge 2

15. april 2019

6.a za sodobni ples se je pod mentorstvom Rosane Horvat udeležil tekmovanja "SamoPles Dance Challenge 2" in si priplesal 3. mesto.

Čestitamo mentorici in njenim plesalcem.

Dnevi kitare 2019

8. april 2019

Vsak prvi vikend v aprilu poteka na Glasbeni šoli Krško mednarodno tekmovanje »Dnevi kitare«. Letos se je med 6. in 7. aprilom tekmovanja udeležilo 128 kitaristov iz več kot 30 glasbenih šol. Tekmovanje, ki ga skupaj organizirata Glasbena šola Krško ter Kulturno društvo Antonio Torres, poteka v solističnih in komornih kategorijah vseh starostnih skupin. V soboto so nastopili učenci v 1., 2. ter 3. kategoriji solo ter komorne skupine. Tekmovalni dan je z odličnim koncertom zaključil vrhunski italijanski kitarist Roberto Tascini.

V nedeljo so se v dveh etapah predstavili kitaristi od 4. do 7. kategorije, ki je starostno neomejena. Tričlanski tekmovalni komisiji, ki je imela zelo težko delo, je predsedoval Tomaž Rajterič, sicer redni profesor na Akademiji za glasbo v Ljubljani.

Tudi tokrat so se tekmovanja uspešno udeležili učenci kitare iz Glasbene šole Krško. V 2. kategoriji solo sta srebrno priznanje osvojili Ana Lesjak in Žana Živič. V 2. kategoriji komorne igre sta s kitarskim duetom osvojili zlato priznanje ter 3. nagrado Eva Košenina in Natalija Živič. V 1. kategoriji komorne igre je zlato priznanje osvojil kitarski trio v zasedbi Lev Mitra Režman, Žana Živič in Jakob Unetič, srebrno priznanje pa duet oboe in kitare, ki ga sestavljata Vita Gorenc in Luka Kržan.

Na fotografiji nagrajenci drugega tekmovalnega dne. Z leve proti desni: Ana Gorjanc, 1. nagrada 6. kat., Danilo Vlašič, 3. nagrada 6. kat., Tinkara Majcen, 1. nagrada 7. kat, Miha Kralj, 1. nagrada 4. kat., Samo Novak, 1. nagrada 5. kat., Žan Berložnik, 2. nagrada 5. kat. 

Foto: Meta Novak

Bodoča srednješolca

27. marec 2019

Ponosno objavljamo, da sta sprejemni izpit na srednji glasbeni šoli opravila dva naša učenca. 

Miha Sotošek (trobenta) je bil uspešen pri vpisu na Konservatorij za glasbo in balet Maribor. Njegov mentor je Matjaž Kaučič, na klavirju pa ga je spremljal Martin Šušteršič

Živa Letnar (violina) pa je sprejemni izpit opravila na Umetniški gimnaziji v Celju. Njen mentor pa je Kristian Ilić, za klavirsko spremljavo pa je poskrbela Estera Cetin.

Oba sta morala poleg praktičnega nastopa opraviti tudi teoretični del, kjer pa sta ju pripravljala Natalija Mustar Krajnc in Peter Urek.

Želimo jima veliko uspeha nadaljni glasbeni poti.

TEMSIG – Tekmovanje mladih slovenskih glasbenikov 2019

24. marec 2019

Na glasbenih šolah Gorenjske regije je od 4. do 18. marca potekal finalni del tekmovanja TEMSIG – Tekmovanje mladih slovenskih glasbenikov. Tudi tu se je predstavila precej številčna zasedba naših učencev, ki so morali že pred tem skozi zahtevno sito predtekmovanja, ki je potekalo februarja.

V kategoriji klavir 1.a se je pomerila Alja Šinkovec in osvojila zlato priznanje. Njen mentor je Branimir Biliško. V kategoriji flavta 1.a je pod budnim očesom mentorice Andreje Istenič Lipovšek tekmovala Hajdi Haler in si ravno tako priigrala zlato priznanje. Pri klavirju jo je spremljal Lucijan Cetin, ki si je ob tem prislužil še posebno priznanje za zgledno sodelovanje s tekmovalcem in umetniško podporo v posamezni kategoriji. Neva Žnideršič (oboa 1.a) je prejela zlato priznanje, Ana Volčanšek (oboa 1.b) pa srebrno priznanje. Njuna mentorica je Manca Oberstar, na klavirju pa ju je spremljala Estera Cetin. Klarinetistka Tita Žnideršič (klarinet 1.a) je osvojila zlato priznanje, bila absolutna zmagovalka kategorije, obenem pa prejela še posebno priznanje za najboljšo izvedbo obvezne skladbe. Maša Žoher (klarinet 1.b) si je priigrala srebrno priznanje in priznanje za najboljšo izvedbo skladbe slovenskega avtorja. Njun mentor je Robert Pirc. V isti kategoriji (klarinet 1.b) je bil absolutni zmagovalec Leon Drstvenšek, ki si je pod mentorstvom Petra Gabriča prislužil še posebno priznanje za najboljšo izvedbo obvezne skladbe. Na klavirju je klarinetiste spremljal Branimir Biliško. Mlada fagotistka Uma Učakar (fagot  1.a) je osvojila zlato priznanje, bila absolutno prva v kategoriji, poleg tega pa osvojila še posebno prizanje za najbolj obetavno tekmovalko v najmlajši kategoriji. Jan Fritz pa je v kategoriji fagot  1.b dosegel bronasto priznanje. Njun mentor je Dejan Učakar, za klavirsko spremljavo pa je skrbel neutrudni Martin Šušteršič. Tekmovale pa so tudi komorne skupine z trobili. Našo šolo je predstavljala skupina »Kvintet 4+1« v sestavi: Tia Štefanič, Blaž Krajnc, Nuša in Neža Jelenič Zaman, Jaka Sotošek. Dosegli so srebrno priznanje in absolutno 3. mesto. Njihov mentor je Drago Gradišek.

Državno tekmovanje mladih plesnih ustvarjalcev OPUS 1

11. marec 2019

9. in 10. marca je v Centru kulture Španski borci v Ljubljani  potekalo Državno tekmovanje mladih plesnih ustvarjalcev OPUS 1. Zoja Nala Božič in Manica Pavlovič sta se predstavili v kategoriji A1 duet in si priplesali zlato priznanje. Neli Kovačič in Žana Žniderič sta v kategoriji A2 duet osvojili bronasto priznanje, medtem ko je Ana Volčanšek v kategoriji A2 solo osvojila zlato priznanje. Njihova mentorica je Rosana Horvat.

Mednarodno tekmovanje »Davorin Jenko« Beograd 2019

5. marec 2019

Klarinetist Leon Drstvenšek se je pred nekaj dnevi pod mentorstvom Petra Gabriča podal v Srbijo na Mednarodno tekmovanje »Davorin Jenko« Beograd, kjer je v kategoriji klarinet A kot najmlajši v kategoriji osvojil 1. nagrado in naziv laureat (absolutni zmagovalec kategorije)

Predstava "Od tišine do glasbe"

22. oktober 2018

20. oktobra nas je v okviru delovne sobote obiskal igralec in pianist Jure Ivanušič s svojo izjemno predstavo "Od tišine do glasbe".

Z zelo duhovito interpretacijo in zanimivimi glasbenimi vložki nas je v eni uri popeljal skozi glasbeno zgodovino. Polna dvorana naše šole ga je navdušeno pozdravila.

Glasbene delavnice in koncert ansambla "Clarimonia"

20. oktober 2018

10. oktobra sta Glasbeni šoli Krško in Sevnica v sodelovanju z Gradom Rajhenburg gostili člane ansambla Clarimonia iz Nemčije. Sestavljajo ga trije klarinetisti, ki se vsi intenzivno ukvarjajo s historičnimi instrumenti in izvajanjem glasbe 18. in 19. stoletja. Ustanovitelj ansambla je Jochen Seggelke, klarinetist, velik poznavalec historične izvajalske prakse in sicer tudi izdelovalec inštrumentov prestižne znamke Schwenk&Seggelke. Ansambel izvaja glasbo izključno na replikah historičnih klarinetov v različnih uglasitvah. Sicer je mogoče te inštrumente v praksi težko kje videti, še manj pa slišati ali nanje poskusiti zaigrati, saj je vsa ta glasbila gospod Seggelke izdelal sam, na podlagi skic, opisov ali ostankov zgodovinskih klarinetov.
Prav zato so bile delavnice, ki so jih umetniki najprej izvedli za starejše učence klarineta, res izjemno zanimive. Gostje so najprej demonstrirali uporabo določenih glasbil, nato pa so učenci in učitelji sami poskusili nanje izvabit zvoke in celo ustvariti priložnostne komorne sestave.
Ob zaključku pa so umetniki pripravili koncert za širšo publiko z izjemno zanimivim sporedom, na katerem so predstavili znano in manj znano glasbo iz obdobja baroka, klasicizma in romantike, od skladateljev Matthesona, Mozarta do Blumenthala, med drugim tudi slavne Mozartove “basetne rogove”. S svojimi izvedbami so Clarimonia navdušili polno okroglo dvorano Gradu Rajhenburg.
 
 

Eva Fritz uspešna na sprejemnih izpih v Zagrebu

31. julij 2018

Naša izvrstna fagotistka Eva Fritz je uspešno prestala sprejemne izpite na Akademiji za glasbo v Zagrebu, kjer bo študij fagota nadaljevala pri profesorju Žarku Perišiću.

Do tako izvrstnega nivoja jo je popeljal njen neutrudni mentor Dejan Učakar.

Na njeni nadaljni glasbeni poti ji želimo veliko uspeha.

Koroško klavirsko tekmovanje

4. junij 2018

V Radljah ob Dravi je letos potekalo osmo Koroško klavirsko tekmovanje z udeleženci iz Hrvaške, Italije, Makedonije, Avstrije in Slovenije.

Našo šolo je zastopala Luna Goršek in si pod skrbnim mentorstvom Estere Cetin priigrala zlato plaketo.

Obema iskreno čestitamo.

Mednarodno tekmovanje pianistov Jurica Murai Varaždin

6. maj 2018

Od 23. do 28. aprila je v Varaždinu potekalo močno mednarodno tekmovanje pianistov Jurica Murai.

Udeležila se ga je naša učenka Luna Goršek in v zelo hudi konkurenci v kategoriji A osvojila III. nagrado. Njena mentorica je Estera Cetin.

Obema iskreno čestitamo.

XV. mednarodno tekmovanje pihalcev "Stevan Mokranjac" Požarevac

25. april 2018

Naši pihalci se že tradicionalno udeležujejo zelo dobro organiziranega tekmovanja v zelo prijetnem in gostoljubnem Požarevcu. Letos so nas s svojimi uspehi razveselili:

 • Maša Žoher (klarinet predkategorija) - I. nagrada
 • Tita Žnideršič (klarinet predkategorija) - I. nagrada

mentor Robert Pirc, korepetitor Branimir Biliško

 • Urška Vehovar (flavta II) - I. nagrada
 • Klara Drstvenšek (flavta II) - I. nagrada
 • Helena Jović (flavta II) - II. nagrada

mentorica Andreja Istenič Lipovšek, korepetitor Lucijan Cetin 

Tekmovanje kitaristov - Dnevi kitare Krško 2018

11. april 2018

Naša šola že tradicionalno organizira v mesecu aprilu tekmovanje kitaristov, ki je zaradi odlične organizacije in dobrega počutja sodelujočih, zelo cenjeno in obiskano.

Našo šolo so letos odlično zastopali:

Žana Živič - zlato priznanje in I. nagrada                                                                                                                                          Pika Zbašnik - srebrno priznanje                                                                                                                                                          Ana Lesjak - srebrno priznanje

mentor Miha Koretič

Lev Mitra Režman - zlato priznanje

mentorica Branka Žičkar

Vsem tekmovalcem in mentorjema iskreno čestitamo.  

SVIREL - 10. mednarodno glasbeno tekmovanje in festival za soliste ter komorne skupine

8. april 2018

10. mednarodno glasbeno tekmovanje za soliste in komorne skupine Svirél se je ponovno odvijalo v navdihujočih Goriških Brdih in mladostni Novi Gorici. Tekmovanje so pričeli s pihali, trobili in tolkali. Najprej so se  od 12. do 16. marca v Vili Vipolže in Gradu Dobrovo predstavili solisti, 17. marca so pa sledile komorne skupine. Na istih prizoriščih so se teden dni kasneje, od 20. do 23. marca, nadaljevali solisti na godalih in brenkalih, 24. marca pa jim je sledila komorna igra s strunskimi inštrumenti. V zadnjem tekmovalnem tednu, od 3. do 5. aprila, so Novo Gorico popestrili solisti na inštrumentih s tipkami, katerim se bo kot tekmovalni inštrument letos prvič pridružil tudi KLAVIR.

Naša šola se je tekmovanja udeležila v številni zasedbi:

 • Elena Štefančič (citre) - zlata plaketa

mentorica Judita Tomažič Žagar

 • Tia Štefančič (trobenta) - zlata plaketa
 • Miha Sotošek (trobenta) - srebrna plaketa

mentor Matjaž Kaučič, korepetitor Martin Šušteršič

 • Leona Kočevar (viola) - srebrna plaketa
 • Lucija Jakhel (violina) - srebrna plaketa
 • Tisa Ljubi (violina) - srebrna plaketa
 • Maja Manica Božičnik (violina) - bronasta plaketa

mentor Luka Dukarić, korepetitor Martin Šušteršič      

 • Ana Volčanšek (oboa) - srebrna plaketa

mentorica Manca Oberstar, korepetitorka Estera Cetin

 • Maša Planinc (tolkala) - bronasta plaketa

mentor Mitja Kuselj, korepetor Lucijan Cetin     

 • Antonio Vogrinc (orgle) - priznanje za sodelovanje

mentor Lucijan Cetin     

Vsem tekmovalcem, mentorjem in korepetitorjem iskreno čestitamo.                                                                                                                                                                 

Dosežki naših učencev na 46. Tekmovanju mladih glasbenikov Republike Slovenije - TEMSIG

25. marec 2018

Na 46. Tekmovanu mladih glasbenikov Republike Slovenije - TEMSIG, ki je potekalo od 6. do 20. marca 2018 na glasbenih šolah Jesenice, Kranj, Radovljica, Škofja Loka in Tržič so se odlično odrezali učenci naše šole:

 • Natalija Živič (kitara 1.b) - srebrna plaketa

mentor Mitja Režman

 • Pika Zbašnik (kitara 1.a) - bronasta plaketa

mentor Miha Koretič

 • Elena Štefančič (citre 1.a) - bronasta plaketa

mentorica Judita Tomažič Žagar

 • Leona Kočevar (viola 1.b) - bronasta plaketa

mentor Luka Dukarić, korepetitorka Estera Cetin

 • Kvartet klarinetov  - Liza Pirc, Leon Drstvenšek, Maša Žoher, Tita Žnideršič (komorne skupine s pihali 1.a) - zlata plaketa in III. nagrada

mentor Robert Pirc

 • Trio saksofonov  - Tilen Hrženjak, Tina Kuselj, Matija Osetič (komorne skupine s pihali 1.a) - srebrna plaketa

mentor Matjaž Škoberne

 • Kvartet klarinetov  - Maja Zakšek, Nejc Planinc, Lana Žnideršič, Peter Pečnik (komorne skupine s pihali 1.b) - srebrna plaketa

mentor Dejan Učakar

Vsem tekmovalcem, mentorjem in korepetitorki iskreno čestitamo.

Naši učenci uspešni na sprejemnih izpitih za glasbene konservatorije

22. marec 2018

Z veseljem sporočamo, da so naši učenci uspešno prestali zahtevne sprejemne izpite na glasbenih konsevatorijih.

 • Miha Rostohar - rog (Konservatorij za glasbo in balet Maribor)

mentor Drago Gradišek

 • Maj Brinovec - saksofon (Konservatorij za glasbo in balet Ljubljana)

mentor Matjaž Škoberne

 • Maja Erjavec - glasbeni stavek (Konservatorij za glasbo in balet Ljubljana)

mentorica Natalija Mustar Krajnc

Za izpit iz teoritičnega dela sta jih pripravljala Natalija Mustar Krajnc in Peter Urek.

Želimo jim veliko uspeha na njihovi nadaljni glasbeni poti.

Mednarodno tekmovanje Davorin Jenko - Beograd

15. marec 2018

Naši učenci se že tradicionalno udeležujejo Mednarodnega tekmovanja Davorin Jenko v Beogradu. Tudi letos se od tam niso vrnili praznih rok. Tekmovali so:

Alja Šinkovec (klavir junior A) - I. nagrada

mentor Branimir Biliško

Jan Fritz (fagot junior) - laureat

mentor Dejan Učakar

Eva Fritz (fagot C) - laureat

mentor Dejan Učakar

Trobilni sekstet - Miha Sotošek, David Planinc, Miha Rostohar, Maj Malečkar Novak, Matija Preskar in Marko Blažič (komorne skupine A) - I. nagrada

mentorji Matjaž  Kaučič, Drago Gradišek in  Franc Arh

Nik Pirc (pozavna junior B) - II. nagrada

Benjamin Hotko (pozavna junior B) - II. nagrada

mentor Franc Arh, korepetitor Martin Šušteršič

 

Vsem tekmovalcem, mentorjem in korepetitorju iskreno čestitamo.