Simfonični orkester

Zgodba o simfoničnem orkestru sega v leto 1992, ko se je takratnemu ravnatelju Glasbene šole Krško, prof. Dragu Gradišku, porodila ideja o ustanovitvi takšne vrste orkestra. Zamisel je bila za tiste čase utopična, saj je simfonični orkester premogla le peščica glasbenih šol, prav tako je bila težava v sami zasedbi. Izkazalo se je namreč, da naša glasbena šola ni imela niti lastnega oddelka za violončelo in kontrabas. Vendar, kjer je volja je tudi pot in tako so v oktobru 1992 že začeli na vaje prihajati prvi člani simfoničnega orkestra.

Le spremembe lahko pripeljejo do razvoja, simfonični orkester pa se razvija tudi tako, da člani orkestra vsako leto medse sprejmejo nove, nadobudne glasbenike, ki so svoje prve orkestrske izkušnje pridobivali v godalnem orkestru ali v različnih komornih skupinah. Zasedba simfoničnega orkestra je tako sestavljena iz sedanjih in nekdanjih učencev glasbene šole, prav tako v orkestru sodelujejo tudi številni učitelji (godal, pihal, trobil, in tolkal), ki  poleg igranja pomagajo tudi kot mentorji za posamezne sekcije. Orkester se je od ustanovitve naprej spreminjal in s tem rasel v vseh pogledih, tako je danes v zasedbi simfoničnega orkestra okoli 70 članov, ki vadijo in ustvarjajo pod taktirko prof. Petra Gabriča.

Simfonični orkester vsako leto sodeluje na številnih kulturnih prireditvah, med drugim pripravijo samostojni koncert, na katerem zaigrajo mnogi solisti solisti, najmlajšim učencem glasbene šole predstavijo celotno zasedbo orkestra, že tradicionalno pa simfonični orkester oblikuje kulturni program ob občinski proslavi samostojnosti in enotnosti.

 

Glasbena šola Krško

Stopite v stik
Kolodvorska ulica 2
8270 Krško
07 48 80 140
info@gs-krsko.si

Uradni podatki

Glasbena šola Krško
Kolodvorska 2
8270 Krško
ID za DDV: 73939641
IBAN: SI56 0110 0600 0031 063 (Podračun UJP Krško)