Glasbene delavnice in koncert ansambla "Clarimonia"

20. 10. 2018

10. oktobra sta Glasbeni šoli Krško in Sevnica v sodelovanju z Gradom Rajhenburg gostili člane ansambla Clarimonia iz Nemčije. Sestavljajo ga trije klarinetisti, ki se vsi intenzivno ukvarjajo s historičnimi instrumenti in izvajanjem glasbe 18. in 19. stoletja. Ustanovitelj ansambla je Jochen Seggelke, klarinetist, velik poznavalec historične izvajalske prakse in sicer tudi izdelovalec inštrumentov prestižne znamke Schwenk&Seggelke. Ansambel izvaja glasbo izključno na replikah historičnih klarinetov v različnih uglasitvah. Sicer je mogoče te inštrumente v praksi težko kje videti, še manj pa slišati ali nanje poskusiti zaigrati, saj je vsa ta glasbila gospod Seggelke izdelal sam, na podlagi skic, opisov ali ostankov zgodovinskih klarinetov.
Prav zato so bile delavnice, ki so jih umetniki najprej izvedli za starejše učence klarineta, res izjemno zanimive. Gostje so najprej demonstrirali uporabo določenih glasbil, nato pa so učenci in učitelji sami poskusili nanje izvabit zvoke in celo ustvariti priložnostne komorne sestave.
Ob zaključku pa so umetniki pripravili koncert za širšo publiko z izjemno zanimivim sporedom, na katerem so predstavili znano in manj znano glasbo iz obdobja baroka, klasicizma in romantike, od skladateljev Matthesona, Mozarta do Blumenthala, med drugim tudi slavne Mozartove “basetne rogove”. S svojimi izvedbami so Clarimonia navdušili polno okroglo dvorano Gradu Rajhenburg.