Novice

Nazaj

(: )

TEMSIG – Tekmovanje mladih slovenskih glasbenikov 2019

TEMSIG – Tekmovanje mladih slovenskih glasbenikov 2019

Na glasbenih šolah Gorenjske regije je od 4. do 18. marca potekal finalni del tekmovanja TEMSIG – Tekmovanje mladih slovenskih glasbenikov. Tudi tu se je predstavila precej številčna zasedba naših učencev, ki so morali že pred tem skozi zahtevno sito predtekmovanja, ki je potekalo februarja.

V kategoriji klavir 1.a se je pomerila Alja Šinkovec in osvojila zlato priznanje. Njen mentor je Branimir Biliško. V kategoriji flavta 1.a je pod budnim očesom mentorice Andreje Istenič Lipovšek tekmovala Hajdi Haler in si ravno tako priigrala zlato priznanje. Pri klavirju jo je spremljal Lucijan Cetin, ki si je ob tem prislužil še posebno priznanje za zgledno sodelovanje s tekmovalcem in umetniško podporo v posamezni kategoriji. Neva Žnideršič (oboa 1.a) je prejela zlato priznanje, Ana Volčanšek (oboa 1.b) pa srebrno priznanje. Njuna mentorica je Manca Oberstar, na klavirju pa ju je spremljala Estera Cetin. Klarinetistka Tita Žnideršič (klarinet 1.a) je osvojila zlato priznanje, bila absolutna zmagovalka kategorije, obenem pa prejela še posebno priznanje za najboljšo izvedbo obvezne skladbe. Maša Žoher (klarinet 1.b) si je priigrala srebrno priznanje in priznanje za najboljšo izvedbo skladbe slovenskega avtorja. Njun mentor je Robert Pirc. V isti kategoriji (klarinet 1.b) je bil absolutni zmagovalec Leon Drstvenšek, ki si je pod mentorstvom Petra Gabriča prislužil še posebno priznanje za najboljšo izvedbo obvezne skladbe. Na klavirju je klarinetiste spremljal Branimir Biliško. Mlada fagotistka Uma Učakar (fagot  1.a) je osvojila zlato priznanje, bila absolutno prva v kategoriji, poleg tega pa osvojila še posebno prizanje za najbolj obetavno tekmovalko v najmlajši kategoriji. Jan Fritz pa je v kategoriji fagot  1.b dosegel bronasto priznanje. Njun mentor je Dejan Učakar, za klavirsko spremljavo pa je skrbel neutrudni Martin Šušteršič. Tekmovale pa so tudi komorne skupine z trobili. Našo šolo je predstavljala skupina »Kvintet 4+1« v sestavi: Tia Štefanič, Blaž Krajnc, Nuša in Neža Jelenič Zaman, Jaka Sotošek. Dosegli so srebrno priznanje in absolutno 3. mesto. Njihov mentor je Drago Gradišek.

Državno tekmovanje mladih plesnih ustvarjalcev OPUS 1

Državno tekmovanje mladih plesnih ustvarjalcev OPUS 1

9. in 10. marca je v Centru kulture Španski borci v Ljubljani  potekalo Državno tekmovanje mladih plesnih ustvarjalcev OPUS 1. Zoja Nala Božič in Manica Pavlovič sta se predstavili v kategoriji A1 duet in si priplesali zlato priznanje. Neli Kovačič in Žana Žniderič sta v kategoriji A2 duet osvojili bronasto priznanje, medtem ko je Ana Volčanšek v kategoriji A2 solo osvojila zlato priznanje. Njihova mentorica je Rosana Horvat.

Mednarodno tekmovanje »Davorin Jenko« Beograd 2019

Mednarodno tekmovanje »Davorin Jenko« Beograd 2019

Klarinetist Leon Drstvenšek se je pred nekaj dnevi pod mentorstvom Petra Gabriča podal v Srbijo na Mednarodno tekmovanje »Davorin Jenko« Beograd, kjer je v kategoriji klarinet A kot najmlajši v kategoriji osvojil 1. nagrado in naziv laureat (absolutni zmagovalec kategorije)

Prestava

Predstava "Od tišine do glasbe"

20. oktobra nas je v okviru delovne sobote obiskal igralec in pianist Jure Ivanušič s svojo izjemno predstavo "Od tišine do glasbe".

Z zelo duhovito interpretacijo in zanimivimi glasbenimi vložki nas je v eni uri popeljal skozi glasbeno zgodovino. Polna dvorana naše šole ga je navdušeno pozdravila.

Glasbene delavnice in koncert ansambla

Glasbene delavnice in koncert ansambla "Clarimonia"

10. oktobra sta Glasbeni šoli Krško in Sevnica v sodelovanju z Gradom Rajhenburg gostili člane ansambla Clarimonia iz Nemčije. Sestavljajo ga trije klarinetisti, ki se vsi intenzivno ukvarjajo s historičnimi instrumenti in izvajanjem glasbe 18. in 19. stoletja. Ustanovitelj ansambla je Jochen Seggelke, klarinetist, velik poznavalec historične izvajalske prakse in sicer tudi izdelovalec inštrumentov prestižne znamke Schwenk&Seggelke. Ansambel izvaja glasbo izključno na replikah historičnih klarinetov v različnih uglasitvah. Sicer je mogoče te inštrumente v praksi težko kje videti, še manj pa slišati ali nanje poskusiti zaigrati, saj je vsa ta glasbila gospod Seggelke izdelal sam, na podlagi skic, opisov ali ostankov zgodovinskih klarinetov.
Prav zato so bile delavnice, ki so jih umetniki najprej izvedli za starejše učence klarineta, res izjemno zanimive. Gostje so najprej demonstrirali uporabo določenih glasbil, nato pa so učenci in učitelji sami poskusili nanje izvabit zvoke in celo ustvariti priložnostne komorne sestave.
Ob zaključku pa so umetniki pripravili koncert za širšo publiko z izjemno zanimivim sporedom, na katerem so predstavili znano in manj znano glasbo iz obdobja baroka, klasicizma in romantike, od skladateljev Matthesona, Mozarta do Blumenthala, med drugim tudi slavne Mozartove “basetne rogove”. S svojimi izvedbami so Clarimonia navdušili polno okroglo dvorano Gradu Rajhenburg.
 
 
Eva Fritz uspešna na sprejemnih izpih v Zagrebu

Eva Fritz uspešna na sprejemnih izpih v Zagrebu

Naša izvrstna fagotistka Eva Fritz je uspešno prestala sprejemne izpite na Akademiji za glasbo v Zagrebu, kjer bo študij fagota nadaljevala pri profesorju Žarku Perišiću.

Do tako izvrstnega nivoja jo je popeljal njen neutrudni mentor Dejan Učakar.

Na njeni nadaljni glasbeni poti ji želimo veliko uspeha.

Koroško klavirsko tekmovanje

Koroško klavirsko tekmovanje

V Radljah ob Dravi je letos potekalo osmo Koroško klavirsko tekmovanje z udeleženci iz Hrvaške, Italije, Makedonije, Avstrije in Slovenije.

Našo šolo je zastopala Luna Goršek in si pod skrbnim mentorstvom Estere Cetin priigrala zlato plaketo.

Obema iskreno čestitamo.

Jurica Murai

Mednarodno tekmovanje pianistov Jurica Murai Varaždin

Od 23. do 28. aprila je v Varaždinu potekalo močno mednarodno tekmovanje pianistov Jurica Murai.

Udeležila se ga je naša učenka Luna Goršek in v zelo hudi konkurenci v kategoriji A osvojila III. nagrado. Njena mentorica je Estera Cetin.

Obema iskreno čestitamo.

XV. mednarodno tekmovanje pihalcev

XV. mednarodno tekmovanje pihalcev "Stevan Mokranjac" Požarevac

Naši pihalci se že tradicionalno udeležujejo zelo dobro organiziranega tekmovanja v zelo prijetnem in gostoljubnem Požarevcu. Letos so nas s svojimi uspehi razveselili:

  • Maša Žoher (klarinet predkategorija) - I. nagrada
  • Tita Žnideršič (klarinet predkategorija) - I. nagrada

mentor Robert Pirc, korepetitor Branimir Biliško

  • Urška Vehovar (flavta II) - I. nagrada
  • Klara Drstvenšek (flavta II) - I. nagrada
  • Helena Jović (flavta II) - II. nagrada

mentorica Andreja Istenič Lipovšek, korepetitor Lucijan Cetin 

Tekmovanje kitaristov - Dnevi kitare Krško 2018

Tekmovanje kitaristov - Dnevi kitare Krško 2018

Naša šola že tradicionalno organizira v mesecu aprilu tekmovanje kitaristov, ki je zaradi odlične organizacije in dobrega počutja sodelujočih, zelo cenjeno in obiskano.

Našo šolo so letos odlično zastopali:

Žana Živič - zlato priznanje in I. nagrada                                                                                                                                          Pika Zbašnik - srebrno priznanje                                                                                                                                                          Ana Lesjak - srebrno priznanje

mentor Miha Koretič

Lev Mitra Režman - zlato priznanje

mentorica Branka Žičkar

Vsem tekmovalcem in mentorjema iskreno čestitamo.  

Stran 5 od 14 (Vseh vnosov: 139)

Glasbena šola Krško

Glasbena šola Krško

Uradni podatki

Glasbena šola Krško

Modri

Cert ID: 0057/00060

DominoCert Certifikat digitalne odličnosti
Glasbena šola Krško
Matična številka: 5085055000